Szack (28 de setembre de 1939) va ser una de les batalles més importants de la breu campanya polonesa que, al setembre de 1939, va donar inici a la Segona Guerra Mundial. S’hi van enfrontar unitats del poderós Exèrcit Roig contra el ja afeblit Exèrcit polonès.

La invasió alemanya sobre sòl polonès de l’1 de setembre de 1939 i el seu posterior avanç per tota la frontera de l’oest del país, van provocar que el Cos de Defensa de Fronteres (KOP) hagués de ser desposeït de les seves reserves i del seu ja reduït armament pesat. Totes les forces disponibles van ésser enviades a l’oest per reforçar a les unitats que s’enfrontaven a la invasió alemanya. Quan l’Exèrcit Roig va envair Polònia el 17 de setembre, amb prou feines existien unitats poloneses per detenir-les. Les poques guarnicions del KOP van ser àmpliament desbordades i després dels primers combats en les defenses i forts fronterers, les unitats poloneses només van poder replegar-se.

hqdefault

El subcomandant del KOP, el general Wilhelm Orlik-Rueckemann, va decidir reagrupar sota el seu comandament al màxim de tropes possible i reunir-se amb la resta de les forces poloneses a l’est. En pocs dies va aconseguir reunir aproximadament 9000 homes procedents de diverses unitats repartides al llarg de 300 km de la frontera polonesa-soviètica. El 19 de setembre va ordenar avançar a totes les seves unitats cap a Kowel, on es van unir al Grup Operatiu Independent Polesiye sota el comandament del general Franciszek Kleeberg. No obstant això, la difícil situació i el resultat de les batalles de Brześć i Kobryn van obligar al grup de Rueckemann a modificar els seus plans. Les unitats poloneses van canviar de direcció i van començar a marxar a través dels boscos cap a Włodawa i Kamień Koszyrski.

El grup podia operar lliurement ja que es trobava en terra de ningú, entre la Wehrmacht i les forces soviètiques, però la moral de les tropes era molt baixa i el 27 de setembre, el general Orlik-Rueckemann va decidir enfrontar-se a les forces soviètiques amb la finalitat d’aconseguir una victòria i així poder aixecar-los la moral.

Les forces poloneses marxaven en dues columnes. A la matinada del 28 de setembre, la columna del nord va assolir els boscos propers al poble de Mielnik, mentre que la columna del sud va arribar als boscos de l’est de Szack (ara Shatsk). Les unitats de reconeixement van informar que la població de Shatsk estava ocupada per unitats blindades i d’infanteria soviètiques. Orlik-Rueckemann va ordenar a les seves dues columnes formar una línia defensiva al llarg del bosc i provocar a l’Exèrcit Roig perquè ataqués.

301787

A les 8.00 hores, unitats blindades soviètiques, formades la seva majoria per carros T-26, van començar un assalt directe sobre les posicions poloneses. Aquestes van esperar a obrir foc fins que els tancs estiguessin molt més a prop. Quan només estaven a uns 500 m de distància, van disparar amb els seus canons antitanc Bofors wz.36; de seguida se’ls-hi va unir la infanteria i l’artilleria de 75 mm. Tots els blindats soviètics van ser destruïts i el batalló del comandant Balcerzak va rebre l’ordre d’atacar la ciutat de Shatsk. Les unitats soviètiques van ser sorpreses i després d’una breu lluita cos a cos, eliminades. Només una petita part de la infanteria motoritzada va aconseguir retirar-se, però va haver de deixar enrere tots els seus vehicles, l’artilleria i 9 tancs T-26. Els polonesos també van capturar el quarter general.

D’acord amb les ordres trobades en aquest quarter general capturat de la 52.ª Divisió d’infanteria, les unitats soviètiques que operaven a la regió de Kobryn, havien de “netejar d’oficials polonesos la zona a l’est de riu Bug “. A les 14.00 hores, les unitats de reserva soviètiques van aparèixer a la zona i Orlik-Rueckemann va decidir retirar les seves tropes cap als boscos.

Les forces poloneses es van retirar ordenadament i sense oposició, i van començar la seva marxa cap al riu Bug. L’única unitat polonesa destruïda per l’Exèrcit Roig va ser la Brigada “Polesie”, agafada per sorpresa aprop del poble de Mielnik per les tropes cuirassades del 4º Exèrcit Soviètic sota el comandament de l’encara desconegut general Vassili Chuikov, el famós heroi que estaria al capdavant de la defensa de la ciutat de Stalingrad tres anys després. Després d’una breu lluita la unitat polonesa es va rendir. Tots els oficials i suboficials van ser afusellats en l’acte (al voltant d’uns 500). La resta de forces poloneses van evitar ser capturades i van creuar el riu Bug; allí van prendre part de la batalla de Wytyczno a l’1 d’octubre.

jency1

Szack en wargame

  • Reglament: Bolt Action
  • Miniatures: 28mm
  • Escenari: Assalt sobre el poble de Szack el 28 de setembre de 1939

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dissabte 22 d’octubre, de 9 a 14 hores

Cotxeres de Sants, carrer de Sants 79, Metre Plaça de Sants (Barcelona)

Si vols jugar apunta’t deixant el teu nom en un comentari en aquest post.

evento-compressor