En Alpha Ares 2016, Oscar Font, alma mater del projecte ESCOLA I CRIPTOGRAFIA, farà una xerrada sobre tot el què envolta al funcionament de la màquina Enigma i a Alan Turing, el matemàtic que va ajudar a desxifrar-la. Es descriu el rellevant paper que va jugar aquesta petita màquina dins de la Segona Guerra Mundial. A la xerrada, es tindrà l’ocasió única de descobrir el funcionament d’una Enigma original que va pertànyer a la Wehrmacht, propietat del mateix conferenciant.

Oscar Font sempre ha estat interessat en la Segona Guerra Mundial i en especial la Batalla de l’Atlàntic, on centenars de vaixells mercants van ser enfonsats pels nombrosos submarins alemanys que vigilaven aquelles aigües. Les comunicacions d’aquests U-Boot amb l’alt comandament alemany i fins i tot entre ells mateixos es realitzaven mitjançant codi morse. Ara bé, els missatges que s’enviaven havien estat prèviament xifrats amb la màquina ENIGMA.

El col·leccionisme d’estris criptogràfics i el contacte permanent amb col·leccionistes d’arreu del món va donar fruits el dia que li va sorgir la possibilitat d’adquirir una màquina ENIGMA original.

L’any 2011 va començar a fer classes de criptografia a escoles i instituts. Actualment, gràcies a l’experiència adquirida i a la recent incorporació de la màquina ENIGMA, aquelles primeres classes han esdevingut un viatge apassionant per la història de la CRIPTOGRAFIA.

 

Per a aquells que esteu molt interessats, abans o després de la xerrada, us recomanem el visionat de la pel·lícula ‘The Imitation Game’ (2014)

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dissabte 22 d’octubre, a les 12 hores

Cotxeres de Sants, carrer de Sants 79, Metro Plaça de Sants (Barcelona)

Cost: 3€

Places limitades. reserva la teva plaça deixant un comentari amb el teu nom en aquest post o escrivint a jornades@alphaares.com

evento-compressor