A continuació tenim el plaure de reproduir l’entrevista que els companys del blog Juegos y Dados li han realitzat aquesta setmana al nostre benvolgut Joan Parés.

Hoy entrevistamos a Joan Parés, uno de los fundadores del club ARES y ALPHA-ARES y otro de los miembros consagrados de la “Vieja Guardia”. Fue colaborador como redactor y articulista en la revista Líder y el fanzine Troll. Desde el año 1989 es propietario de Central de Jocs, una tienda en Barcelona, donde además de comprar, se asesora y se juega a muchos tipos de juegos, wargames y otros juegos de miniaturas, juegos de rol y juegos de mesa. Desde 1995 modera en España el juego por Correo de la Tierra Media, con gran éxito de jugadores. Y, desde 2005, es el coordinador de las 11 ligas celebradas, en Catalunya, de Flames of War. Joan, en todas sus facetas, es un de los wargamers y roleros que han llevado al hobby donde se encuentra hoy día.

Joan Parés

Natural de: Barcelona

Fecha de nacimiento: 13 de Juliol de 1959

Web: www.centraldejocs.com

Club: ALPHA-ARES

Libro favorito: El Senyor del Anells

Juego de rol favorito: Traveller

Juego de mesa favorito: Civilization o Russian Campaign com a Wargame

Juego de cartas favorito: Ciudadelas

Juego de miniaturas favorito: Flames of War

Juegos y Dados – Joan, bienvenido y muchas gracias por colaborar en esta entrevista. Después de la que le hicimos a Pepe Jara hace unas semanas, fue él quién nos invitó a ser tú el siguiente, indicándonos que “de la gente de mi generación… Joan Parés, como árbitro de Traveller, se merece una entrevista”. ¿Qué opinas?

Joan – El Pepe posa música a les seves partides, com a arbitre i com jugador, sap convertir moments crítics en situacions hilarants i no només en les partides de Rol. Es belluga com una anguila en el caos dels jocs i per això és tan amant de la època napoleònica. Un gran plaer jugar amb ell.

Juegos y Dados – Háblanos un poco de tus inicios en los juegos, ¿cómo fue tu primer contacto y con quiénes compartiste aquel inicio?

Joan – Casual; descobreixo la botiga que tenia Joc Play i després d’una estona en xoc davant l’aparador, que era una gran cristallera on estaven exposats alguns Wargames classics de Avalon Hill: Midway (1964), Afrika Korps (1964), The Battle of the Bulge (1965), Squad Leader (1977), Victory in the Pacific (1977), Flat Top (1977), The Longest Day, Machiavelli o Dune; entro i compro el meu primer Wargame, corria l’any 1980 o 81 no estic segur del tot.

Juegos y Dados – Dices que empezaste con los wargames. ¿Cuál fue tu primer juego? ¿Y cuáles conservas de aquella época?

Joan – El meu primer Wargame fou el Russian Campaign, un estratègic de la campanya Russa 1941-45 i he de reconèixer que en un primer moment no vaig ser capaç de jugar-hi. Les regles eren molt extenses pels jocs als quals estava acostumat i trobar adversaris va ser un calvari durant un temps. Amics i familiars es tiraven enrere.

Juegos y Dados – Nos has hablado de Joc Play. ¿Podrías hablarnos de aquellos para los que no lo vivimos?

Joan – Uns mesos després tornava a Joc Play, ja que recordava un panell on alguns aficionats deixaven notes per trobar adversaris. Gràcies a una nota, contacto amb Carles Muñoz i en el seu pis de solter de Regent Mendieta comencem a jugar. Per allà van passar, Agüeras, Fernandez, Julià, Martinez, els que serien més tard membres d’ARES. Joc Play seguia sent la botiga on pelegrinàvem i ens gastàvem els nostres minsos recursos. Matas entraria en el sector fen de representant de Joc Play i el mateix Lluís Salvador va treballar un temps allà.

Uns quants jugadors de TM-JPC. W.Field amb el polse amunt.

Juegos y Dados – Este interés y esta afición a los wargames supongo, que como a muchos de nosotros, te haría dar un paso adelante. ¿Perteneciste a algún club?

Joan – Després de perdre Regent Mendieta ens vàrem veure abocats a buscar un nou lloc de joc. Però cercàvem un lloc on poder estar les 24h, en poques paraules una associació cultural de tipus privat. El 1983 creem ARES: Baget, Bernad, Buqueras, Canovas, Herrera, Jimeno, Juliá, Muñoz, Tena i jo mateix. Vàrem ser els primers en tenir uns estatuts oficials com a club. La primera seu va estar al C/Ali-Bey al costat de l’Estació del Nord.

Juegos y Dados – ALPHA-ARES, uno de los grandes clubs. ¿A quiénes recuerdas de sus inicios?

Joan – A part dels socis fundadors ja mencionats, anem incorporant nous amics, Fernandez, Martinez, Torra, Salarich, Sanmartin, Lamarca, Canyellas, Haro, Agüeras, Niño, Salvador, Bis, Moral, Solé, Riba, Susin, Merino i altres. L’any 86 amb MS i Joc Internacional organitzem les primeres JESYR a les annexes de Cotxeres de Sants. A finals del 86, absorbim una escissió de MS i refundem el club amb el nom d´ALPHA (ALPHA-ARES pels amics). Entren Rotllan, Blanes, els germans Cebrian.

Juegos y Dados – ¿Cuál es tu época favorita para juegos de estrategia militar? ¿Por qué?

Joan – La meva predilecció és per la Segona Guerra Mundial, que també és la època més popular en els wargames. La 2ªGM és la guerra total, terra, mar i aire. Les armes combinades, la logística, les comunicacions i tots els canvis que incorpora la fan molt complexe i atractiva per simular.

Juegos y Dados – Y cambiando de tercio, ¿Cómo empezaste con esto del rol?

Joan – Corria l’any 1982 i el Martinez disposava de la caixa bàsica del Traveller, comprada en un dels seus viatges als USA. No teníem ni idea de com és jugava i el paper d’arbitre semblava prou complex. Vàrem aconseguir un Master que va resultar ser el Lluís Salvador el primer master de Rol de Catalunya i també d’Espanya. No cal dir que vàrem quedar al·lucinats i va ser el començament d’un nou tipus de joc per tots nosaltres.

Juegos y Dados – Creo que muchos, además de Pepe, te recuerdan por dirigir Traveller, fue uno de los juegos que más te gustó y que hacías de director de juego. ¿Qué tal era arbitrar en una época en que todo era tan especial y nuevo?

Joan – Cert, era una època en què internet no existia i els ordinadors tenien una memòria de 64Kb ampliables. Tot era informació impresa en angles i importada des de USA, encara que algun cop utilitzàvem walkie talkies per simular la comunicació entre naus. Com li comentava al Luis d’Estrés l’altre dia, la primera generació de jugadors de rol provenia del món dels wargames i la segona que representaria ja ell, entrava al rol des de zero. Crec que això ens feia als wargameros estar més pendents de les situacions tàctiques, de l’equip i de l’armament, de seguida posàvem miniatures a la taula i planols de naus amb les famoses quadrícules de Traveller.

Juegos y Dados – Y llegó tu momento de ponerte a escribir, diferentes módulos y artículos en Líder y Troll, unos cuantos trabajos. ¿Qué tal fue aquello?

Joan – En aquella època era molt actiu en l’àmbit de clubs i per tant feia moltes coses per afició, la col·laboració amb Lider i Troll, s’emmarcaria en aquest suport que tots donavem. Eren articles sobre wargames o Traveller i si algun recordo amb afecte va ser una adaptació sobre el perfil psicològic dels personatges que va aparéixer a la Troll nº3. Perfil que utilitzava a les partides de Traveller, amb la conya que comportava la utilització d’aquests aspectes dels personatges. En especial i si algú tenia un factor de generositat elevat, no cal dir que era forçat a tirar per generositat quan es negava a deixar diners als companys.

Juegos y Dados – Supongo, que en todo este tiempo habrás jugado más de una partida de rol. ¿Has coincidido o dirigido alguno de los grandes roleros de Barcelona? ¿Hay alguna anécdota simpática que puedas explicarnos?

Joan – Per a mi els grans jugadors de rol són els meus companys de partides o els meus masters. Tots tenim anècdotes, recordo aquell company que demana per equipar-se “un cuchillo tipo knife”, aquell altre que en un vagó del metro tornant cap a casa i després d’una conversa amb l’arbitre va cridar amb il·lusió “ya soy nomal!!”, la cara dels passatgers va ser impactant. Un que en una casa i en el japó dels samurais quan van entrar els dolents no se li va ocorre un altra cosa que dir “m’amago rapidament sota la taula”. O els famosos planells urbans del nostre arbitre de Cthulhu. Que per 20 Dolars et donava un post it amb tres línies fetes a llapis en aquell mateix moment.

Juegos y Dados – Siguiendo el hilo de esta etapa rolera, ¿Qué recuerdos te trae pensar en aquella época?

Joan – Són records de jugar fins a la matinada, de Circus Maximus, de Flat Top arbitrat, de War in Europe i la serie Europa. Són records de bons moments, de situacions hilarants, de nous jocs i d’amistats que perduren a través dels anys. Són els bons records que tenim tots els de la meva generació i els que també tenen i tindran els de les properes.

Juegos y Dados – Además de tu favorito, Traveller, ¿Qué 3 juegos de rol crees que perdurarán por los siglos de los siglos?

Joan –Per mi i els meus companys de joc, pensó que La Llamada de Cthulhu i MERP-Rolemaster, encara que tambè Dungeons mereix un lloc en el pódium i Aquelarre tambè.

Dias de Joc.

Juegos y Dados – ¿Recuerdas los “Día del Joc” que se realizaban en Barcelona? Los recuerdo como un estupendo acontecimiento, partidas de rol abiertas, podrías apuntarte como jugador o director, conocer gente y ver a famosos de esto del rol. ¿Es posible que se vuelvan a vivir jornadas como aquellas?

Joan – Vaig estar en nom d’ARES amb Matas (JI) i Rotllan (MS) organitzant les primeres JESIR als annexes de Cotxeres, després Matas va agafar la batuta i les va convertir en les magnifiques “Días de Joc”. Les DAU serien el representant actual en un moment on l’anomenat Eurogame esta molt mes extes i intentant implicar a tota la ciutat en l’esdeveniment.

Juegos y Dados – Llegó el fin de aquella época dorada del rol en los 90’ de España. Actualmente, las grandes compañías de rol están viviendo una época en que parece resurgir el rol. ¿Crees que está viviéndose otra burbuja o realmente se ha estabilizado el mercado del rol?

Joan – No em dóna la sensació d’una bombolla, estic més en la línia de què els jocs estan més integrats en el temps lliure de la gent, són acceptats com a cultura o eines d’aprenentatge i formen part de l’espai de la diversió i interacció social. El Rol té un espai dintre d´aquest ambit.

Juegos y Dados – En el 95 traes a España y traduces “La Tierra Media-Juego por Correo”. ¿Qué represento esta nueva faceta ludica?

Joan – “Tierra Media-JPC” és un bon exemple del tarannà de molts aficionats professionalitzats. Descobreixes un bon producte i decideixes arriscar-te portant-lo i distribuint-lo. TM-JPC ha estat un exit, en cada partida juguen 25 jugadors portant cadascun d´ells un país de la TM en el 1650, hi ha deu jugadors lliures, Arthedain, Cardolan, Elfs Sindar, Nans, etc; deu jugadors de la foscor, Rei Bruixot, Senyor del Drac, Rei de Foc, Rei de Gel, etc; i cinc jugadors Neutrals, Harad, Corsaris, Orientals, etc. És un joc d’estratègia i gestió de recursos, encara que tu controles el país via els seus personatges principals i els que vas creant. Pots portar a Elrond, Cirdan, Murazor o Adunaphel entre molts altres. TM-JPC va ser el millor JPC durant molts anys i va crear un grup d´aficionats molt potent i actiu, amb trobades anuals com la RehusDu a Barcelona o les Bilbo a Bilbao. Més de mil jugadors varen portar i encara porten mes de 8000 països des de el seu començament.

Presentaci¢ a Central.

Juegos y Dados – Ya hace un tiempo estas en una nueva etapa, como propietario de Central de Jocs, tu propio negocio donde promueves el hobby. ¿Qué nos explicas de esta experiencia?

Joan – Central de Jocs neix l´any 1989. En aquests 27 anys hem ajudat i aportat el nostre gra de sorra al desenvolupament del hobby. Varem introduir noves marques, GRD o The Gamers, varem ser distribuïdors no només de wargames, sinó també de Rol amb Ediciones Zinco del 93 al 98. Hem participat en tots els grans esdeveniments lúdics, Jesir, Dias de Joc o GenCon i seguim dinamitzant el sector.
Facilitar l’accés a nous i bons productes ha estat i segueix sent el meu objectiu.

Juegos y Dados – Ya van 11 ligas coordinadas de Flames of War, realmente como Warhammero cada día veo más jugadores pasarse a FoW. ¿Qué tal es la comunidad?

Joan – A Flames of War conflueixen jugadors veterans i jugadors un xic desenganyats de Warhammer, es un coctel molt interesant ja que barreja la moderació i experiencia dels veterans amb la competitivitat i empenta dels mes joves. El concepte de la Lliga Catalana de FoW es mes integrador i obert, ja que no es tanca en un sol club i a mes te un ritme de joc molt obert, tres o quatre setmanes per jugar la partida i diferents seus per jugar-la.

Comitä organitzador.

Juegos y Dados – No acostumbro a hacer preguntas “técnicas” pero creo que siendo tú un profesional lúdico seguro que vaticinas algo. ¿Hacia dónde se dirige Games Workshop con esta nueva Age of Sigmar?

Joan – Ja fa molts anys vàrem deixar de treballar amb GW, les seves polítiques no ens agradaven gens malgrat tenir jocs fantàstics. Prefereixo no vaticinar res, tampoc conec el producte.

Panoramica lliga FoW

Juegos y Dados – Además de estos juegos y al igual que te he preguntado con el rol, ¿Qué 3 wargames crees que perdurarán por los siglos de los siglos?

Joan – Fare la divisio classica de Tactic, Operacional i Estrategic:

Pels Tactics: el Squad Leader-Advanced Squad Leader es el rei sense cap dubte.

Pels Operacionals: la Serie Operational Combat Series OCS de The Gamers –Multi-Man Publishing.

Pels Estrategics: World in Flames de Australian Design Group.

Juegos y Dados – Joan para despedirnos, ¿quién crees tú que debería ser el siguiente entrevistado del panorama rolero o wargamero?

Joan – Penso que Lluis Salvador, considerat el primer Master de Rol i Joan Carles Cebrian un jugador i disenyador molt complert podrien ser els candidats ideals.

Juegos y Dados – Ha sido un placer poder conocer un poco más sobre la historia de los wargames y el rol. Muchas gracias por esta entrevista.

Joan – Gracies a tu i recordeu tots, que la millor partida de la vostra vida encara esta per arribar. 😉